-3.2 C
Skopje
Wednesday, January 26, 2022
Home Настани

Настани

Годишно обраќање на Васка Мојсовска, претседателка на Националната федерација на фармери

Почитувани земјоделци, Сите знаеме дека нашата работа не е лесна, но бидејќи ние производството на храна го работиме со љубов и желба останува да се...

Препораки на Националната федерација на фармери презентирани на Собраниската комисија за еднакви можности за Предлог – стратегијата за еднакви можности 2021 -2026

Националната федерација на фармерите е невладина и непрофитна организација која ги застапува земјоделците и земјоделките од сите региони на Македонија и сите земјоделски потсектори....

Сѐ е до климатски-паметно земјоделство

Климатски-паметно земјоделство - Оцена за одржливост на фармите

Tркалезна маса „Политики и мерки за лицата со попреченост во рурални средини”

Во рамките на проект ,, Од попреченост до обезбеденост со храна"/ From Disability to FoodAbility, Националната федерација на фармери денеска одржа тркалезната маса за...

Пчеларството потенцијален бизнис за младите луѓе

Намалување на невработеноста на младите од руралните средини со диверзификација на можностите за вработување, е втората интервенција на Националната федерација на фармери (НФФ), која...

Документарен филм за проектот ,,Од попреченост до обезбеденост со храна” / From Disability to FoodAbility

Документарен филм за проектот ,,Од попреченост до обезбеденост со храна” / From Disability to FoodAbility кој се имплементира од Националната федерација на фармери со...

НФФ завршна конференција за проектот ,,Од попреченост до обезбеденост со храна”/ From Disability to FoodAbility

На  10  декември, 2021, во х. Александар Палас во Скопје, Националната федерација на фармери на завршна конференција ги презентираше резултатите и достигнувањата на проектот...

НФФ тркалезна маса за политики и мерки за лицата со попречености во рурални средини

Националната федерација на фармери организира тркалезна маса за политики и мерки за лицата со попречености во рурални средини во рамки на проектот ,,Од попреченост...

НФФ доби благодарница од Филозофскиот факултет во Скопје за големата поддршка во реализација на заедничките активности во рамките на   проектот за социо-економско зајакнување на...

По повод 100 години од постоењето на Филозовскиот факултет во Скопје, Националната федерација на фармери доби благодарница од најстарата високообразовна институција за големата поддршка...

Зголемен пристап на пазарот на преработки од јаболка

„Зголемен пристап на пазарот на преработки од јаболка“ е првата интервенција на Националната федерација на фармери (НФФ),во рамките на проектот „Организациски развој на НФФ...

Самитот ,, Нови перспективи за женско претприемништво”

Самитот ,, Нови перспективи за женско претприемништво" беше одлична можност на симболичен начин да се одбележиСветскиот  ден на женското претприемништво  (19-ти ноември), да се...

Студиски кружок ,,Подигнување на нивото на знаење на лицата со попреченост и згрижувачки семејства за правата социјалната и здравствена заштита”

Во рамки на проектот за социо-економско зајакнување на лицата со попреченост From Disabilty to FoodAbility , поддржан од Шведската организација за развој We Effect...

Организирани обуки со општините ,,Пристап базиран на човекови права и вклучување на родова перспектива “

Во рамки на проектот за социо-економско зајакнување на лицата со попреченост From Disabilty to FoodAbility , поддржан од Шведската организација за развој We Effect...

Презентација на резултатите и наодите од проценка на одржливоста на земјоделските стопанства во контекст на климатски паметно земјоделството во Северна Македонија

Пред 76 учесници на онлајн работилница Националната федерација на фармери (НФФ) и Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО ги претставија резултатите...

Прирачник за фармери „Преку финансиска писменост до финансиска инклузија“

Целта на овој прирачник е да придонесе кон подобрување на финансиската писменост на фармерите за да можат во иднина да носат правилни финансиски одлуки....

Анимиран филм за ООН Конвеција за правата на лицата со попречености

Националната федерација на фармери во рамките на проектот „From Disability to FoodAbility" со поддршка на We Effect и Radiohjälpen подготви видео за ООН Конвеција...

Економско јакнење на жените од руралните средини во контекст на одржлив систем за обезбеденост со храна

 Зголемување на соработката за активно промовирање на позитивни примери на родова рамноправност економско јакнење (посебно во делот на рушење на традиционалните норми и еднаков...

Жени во руралните средини-претприемништво

Денеска, Секторската група која се формира во рамки на Националната платформа за женско претприемништво одржа конструктивен состанок на тема „Жени во руралните средини-претприемништво. На состанокот...

Обезбеденоста и производство на храна треба да е приоритет на Македонија

Мора да се преземат соодветни мерки и механизми за јакнење на малите земјоделци кои се најголеми производители на македонската храна. Во Македонија 180.000 семејства...

Честит меѓународен ден на руралната жена

Потребна е поголема достапност на образовни, јавни и социјални услуги во руралните средини, како и креирање и промовирање мерки за зголемување на можностите за...

НФФ втора обуката „Преку финансиска писменост до финансиска инклузија“

Во рамки на проектот за организациски развој на НФФ и подобрени врски на пазарите за малите земјоделци, поддржан од  We Effect и СИДА ,...

Преку финансиска писменост до финансиска инклузија

 Во рамки на проектот за организациски развој на НФФ и подобрени врски со пазарот за малите земјоделци, поддржан од  Шведската агенција за меѓународна соработка...

Барање за прибирање на понуди за дизајн и печатење на три документи за јавни политики и дизајн на три инфографици

Националната федерација на фармери со седиште на ул. Гиго Михајловски бр. 4/1/1 од Скопје, (Нарачател) која е е една од партнер организациите кои го...

Без вода нема живот

https://youtu.be/WBpfYbfUPPU

НФФ: откупната цена на грозјето треба да изнесува колку 16 ден по кг за „смедеревка“ и 17 ден по кг за „вранец“

Откупот на грозјето започнува и повторно е неплански со голем број на манипулации кои се на штета на лозарите. Националната федерација на фармери преку...

НФФ: Минималната цена за пченица по кг треба да биде 13 денари

На самиот почеток на жетвата Националната федерација на фармери преку својот потсекторски систем ги анализира состојбите со пченицата и предизвиците со кои се соочуваат...

Националната федерација на фармери e партнер организација на Европската организација Копа – Кожека

Националната федерација на фармери стана партнер организација на Европската организација Копа – Кожека, која претставува обединет глас на земјоделците и земјоделските задруги во Европската...

Обуки женско лидерство и претприемништво во руралните средини

Женското претприемништво и лидерство е темата на обуките и средбите кои Националната федерација на фармери ги реализира во Тимјаник, Богданци, Ресен, Битола, Македонски Брод...

Оддржани обуки за земјоделци за www.efarm.mk

Во насока да се помогне на земјоделците за полесно да управуваат со своите on line продавници на платформата www.efarm.mk, Националната федерација на фармери организира...

Националната федерација на фармери ја промовира интернет платформата www.efarm.mk

За поефикасно мапирање и овозможување на продажба од далечина на домашните земјоделските производи од нашата земја, Националната федерација на фармери (НФФ), во рамките на...

Промовирана Националната платформа за женско претприемништво

За креирање на вистински политики кои ќе придонесат за унапредување на женското претприемништво во земјата потребно е да се обединат сите главни чинители, што...

Презентација на проектот ,,Национална платформа за женско претприемништво’’во Тимјаник и Богданци

НФФ го презентираше новиот проект ,,Национална платформа за женско претприемништво‘’ пред своето членство во Богданци и село Тимјаник, Неготино на 18 мај . Пред почетокот...

Ставови и предлози на Националната федерација на фармери за новиот закон за продажба на земјоделското земјиште

Националната федерација на фармери преку своето одделени за лобирање и развој ја следи состојбата со земјишната политика во државата и го разгледа предложениот нов...

НФФ дел од промотивниот настан за мерката 115

250 жени од руралните средини добија финансиска поддршка грант од 3000 евра за зајакнување на своето производство, преку Мерката 115 за активен женски член...

Васка Мојсовска повторно назначена за претседателка на НФФ, а Стеван Орозовиќ назначен за извршен директор на НФФ

Во својот работен дел делегатите на Собранието на Националната федерација на фармери ги избраа управувачките органи на организацијата. Претседавач на собранието останува Владе Петровски Помошници на...

Говор на Васка Мојсовска, претседателка на НФФ на Генералното Собрание: НФФ неуморно работи за застапување на сите земјоделци

Почитуван министер за земјоделство шумарство и водостоапнство Аријанит Хоџа, Почитувана Аннели Лејна директорка за регионот Европа на Шведската организација за развој, Почитувани фармери ,почитувани делегати,професори, претставници...

НФФ генерално собрание:Лобираме за сите земјоделци и ќе продолжиме да го правиме тоа

Лобираме за сите земјоделци и ќе продолжиме да го правиме тоа, е една од пораките на денешното Генерално собрание на Националната федерација на фармери(НФФ)....

НФФ на 22.04 ќе го оддржи Годишното собрание

Националната федерација на фармери преку ЗУМ конференција на 22.04.2021 ќе ја оддржа редовната седница на Годишното Собрание на организацијата. Оваа година собранието избира нов...

Stay Connected

22,878FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles