1.8 C
Skopje
Wednesday, January 26, 2022
Home Настани Настани

Настани

Препораки на Националната федерација на фармери презентирани на Собраниската комисија за еднакви можности за Предлог – стратегијата за еднакви можности 2021 -2026

Националната федерација на фармерите е невладина и непрофитна организација која ги застапува земјоделците и земјоделките од сите региони на Македонија и сите земјоделски потсектори....

Tркалезна маса „Политики и мерки за лицата со попреченост во рурални средини”

Во рамките на проект ,, Од попреченост до обезбеденост со храна"/ From Disability to FoodAbility, Националната федерација на фармери денеска одржа тркалезната маса за...

Пчеларството потенцијален бизнис за младите луѓе

Намалување на невработеноста на младите од руралните средини со диверзификација на можностите за вработување, е втората интервенција на Националната федерација на фармери (НФФ), која...

Документарен филм за проектот ,,Од попреченост до обезбеденост со храна” / From Disability to FoodAbility

Документарен филм за проектот ,,Од попреченост до обезбеденост со храна” / From Disability to FoodAbility кој се имплементира од Националната федерација на фармери со...

НФФ завршна конференција за проектот ,,Од попреченост до обезбеденост со храна”/ From Disability to FoodAbility

На  10  декември, 2021, во х. Александар Палас во Скопје, Националната федерација на фармери на завршна конференција ги презентираше резултатите и достигнувањата на проектот...

НФФ тркалезна маса за политики и мерки за лицата со попречености во рурални средини

Националната федерација на фармери организира тркалезна маса за политики и мерки за лицата со попречености во рурални средини во рамки на проектот ,,Од попреченост...

Зголемен пристап на пазарот на преработки од јаболка

„Зголемен пристап на пазарот на преработки од јаболка“ е првата интервенција на Националната федерација на фармери (НФФ),во рамките на проектот „Организациски развој на НФФ...

Самитот ,, Нови перспективи за женско претприемништво”

Самитот ,, Нови перспективи за женско претприемништво" беше одлична можност на симболичен начин да се одбележиСветскиот  ден на женското претприемништво  (19-ти ноември), да се...

Студиски кружок ,,Подигнување на нивото на знаење на лицата со попреченост и згрижувачки семејства за правата социјалната и здравствена заштита”

Во рамки на проектот за социо-економско зајакнување на лицата со попреченост From Disabilty to FoodAbility , поддржан од Шведската организација за развој We Effect...

Организирани обуки со општините ,,Пристап базиран на човекови права и вклучување на родова перспектива “

Во рамки на проектот за социо-економско зајакнување на лицата со попреченост From Disabilty to FoodAbility , поддржан од Шведската организација за развој We Effect...

Презентација на резултатите и наодите од проценка на одржливоста на земјоделските стопанства во контекст на климатски паметно земјоделството во Северна Македонија

Пред 76 учесници на онлајн работилница Националната федерација на фармери (НФФ) и Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО ги претставија резултатите...

Прирачник за фармери „Преку финансиска писменост до финансиска инклузија“

Целта на овој прирачник е да придонесе кон подобрување на финансиската писменост на фармерите за да можат во иднина да носат правилни финансиски одлуки....

Анимиран филм за ООН Конвеција за правата на лицата со попречености

Националната федерација на фармери во рамките на проектот „From Disability to FoodAbility" со поддршка на We Effect и Radiohjälpen подготви видео за ООН Конвеција...

Економско јакнење на жените од руралните средини во контекст на одржлив систем за обезбеденост со храна

 Зголемување на соработката за активно промовирање на позитивни примери на родова рамноправност економско јакнење (посебно во делот на рушење на традиционалните норми и еднаков...

Жени во руралните средини-претприемништво

Денеска, Секторската група која се формира во рамки на Националната платформа за женско претприемништво одржа конструктивен состанок на тема „Жени во руралните средини-претприемништво. На состанокот...

НФФ втора обуката „Преку финансиска писменост до финансиска инклузија“

Во рамки на проектот за организациски развој на НФФ и подобрени врски на пазарите за малите земјоделци, поддржан од  We Effect и СИДА ,...

Преку финансиска писменост до финансиска инклузија

 Во рамки на проектот за организациски развој на НФФ и подобрени врски со пазарот за малите земјоделци, поддржан од  Шведската агенција за меѓународна соработка...

Барање за прибирање на понуди за дизајн и печатење на три документи за јавни политики и дизајн на три инфографици

Националната федерација на фармери со седиште на ул. Гиго Михајловски бр. 4/1/1 од Скопје, (Нарачател) која е е една од партнер организациите кои го...

Без вода нема живот

https://youtu.be/WBpfYbfUPPU

НФФ: откупната цена на грозјето треба да изнесува колку 16 ден по кг за „смедеревка“ и 17 ден по кг за „вранец“

Откупот на грозјето започнува и повторно е неплански со голем број на манипулации кои се на штета на лозарите. Националната федерација на фармери преку...

НФФ: Минималната цена за пченица по кг треба да биде 13 денари

На самиот почеток на жетвата Националната федерација на фармери преку својот потсекторски систем ги анализира состојбите со пченицата и предизвиците со кои се соочуваат...

Националната федерација на фармери e партнер организација на Европската организација Копа – Кожека

Националната федерација на фармери стана партнер организација на Европската организација Копа – Кожека, која претставува обединет глас на земјоделците и земјоделските задруги во Европската...

Оддржани обуки за земјоделци за www.efarm.mk

Во насока да се помогне на земјоделците за полесно да управуваат со своите on line продавници на платформата www.efarm.mk, Националната федерација на фармери организира...

Националната федерација на фармери ја промовира интернет платформата www.efarm.mk

За поефикасно мапирање и овозможување на продажба од далечина на домашните земјоделските производи од нашата земја, Националната федерација на фармери (НФФ), во рамките на...

Промовирана Националната платформа за женско претприемништво

За креирање на вистински политики кои ќе придонесат за унапредување на женското претприемништво во земјата потребно е да се обединат сите главни чинители, што...

Презентација на проектот ,,Национална платформа за женско претприемништво’’во Тимјаник и Богданци

НФФ го презентираше новиот проект ,,Национална платформа за женско претприемништво‘’ пред своето членство во Богданци и село Тимјаник, Неготино на 18 мај . Пред почетокот...

Васка Мојсовска повторно назначена за претседателка на НФФ, а Стеван Орозовиќ назначен за извршен директор на НФФ

Во својот работен дел делегатите на Собранието на Националната федерација на фармери ги избраа управувачките органи на организацијата. Претседавач на собранието останува Владе Петровски Помошници на...

Говор на Васка Мојсовска, претседателка на НФФ на Генералното Собрание: НФФ неуморно работи за застапување на сите земјоделци

Почитуван министер за земјоделство шумарство и водостоапнство Аријанит Хоџа, Почитувана Аннели Лејна директорка за регионот Европа на Шведската организација за развој, Почитувани фармери ,почитувани делегати,професори, претставници...

НФФ генерално собрание:Лобираме за сите земјоделци и ќе продолжиме да го правиме тоа

Лобираме за сите земјоделци и ќе продолжиме да го правиме тоа, е една од пораките на денешното Генерално собрание на Националната федерација на фармери(НФФ)....

НФФ на 22.04 ќе го оддржи Годишното собрание

Националната федерација на фармери преку ЗУМ конференција на 22.04.2021 ќе ја оддржа редовната седница на Годишното Собрание на организацијата. Оваа година собранието избира нов...

НФФ реализира средба со Собраниската комисија за еднакви можности и Клубот на пратенички

Националната федерација на фармери денеска оствари средба со претседателките на Комисијата за еднакви можности на жените и мажите и на Клубот на пратенички, Гордана...

Втора обука за подобро производство на слатко и џем од овошје и грозје без употреба на адитиви и шеќери

25 членки на НФФ уествуваа на втората обука за подобро производство на слатко и џем од овошје и грозје без употреба на адитиви и...

Зајакнати жени, зајакната економија (Empowered women empowered economy)

Elegant Simple Photos Food Magazine Видеото е подготвено во рамките на регионалната кампања „Зајакнати жени, зајакната економија“ поддржана од  Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ)...

Посебен фонд за опоравување на женското претприемништво

Женското претприемништво може да даде значен придонес во поттикнување и развој на претприемништвото и економијата воопшто, но за таа цел неопходна е вистинска поддршка...

Говор на Васка Мојсовска, претседателка на Националната федерација на фармери на on line конференцијата „Пристап на жените од руралните средини до правото на имот“

Почитувани присутни, претставници на владини и невладини институции, почитувани професори, почитувани соработници, земјоделки и земјоделци и членови на Националната федерација на фармери, чест ми...

Пристап на жените од руралните средини до правото на имот

Зголемување на соработката за активно промовирање на позитивни примери на родова рамноправност (посебно во делот на рушење на традиционалните норми и еднаков пристап на...

Презентација на анализата „ Влијанието на Ковид-19 врз земјоделието, вклучувајќи и родова анализа“

Националната федерација на фармери и Центарот за истражување и креирање на политики организира Zoom средба на која беше промовирана анализата „ Влијанието на Ковид-19...

Tреба сериозно да се работи на развој и економско јакнење на лозарите

Националната федерација на фармери им го честита празникот Свети Трифун на сите лозари, кои официјално овој период ги започнуваат земјоделските работи во лозовите насади со...

Националната платформа за женско претприемништво ќе делува за одржлив економски раст

Националната платформа за женско претпримништво, финансиран од ИПА Програмата (Програма за претпристапна помош) на Европската Унија за Граѓанско општество и медиуми, ќе ги интензивира...

Stay Connected

22,878FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles