-6 C
Skopje
Thursday, January 21, 2021
Home Настани

Настани

Годишно обраќање на Васка Мојсовска, претседателка на Националната федерација на фармери

Почитувани земјоделци, Помина една од најтешките години за нас земјоделците,штетите од Корона кризата беа огромни за сите нас, дополнителни проблеми ни предизвикаа и климатските промени...

ПРЕГЛЕД НА РАБОТАТА И КЛУЧНИТЕ АКТИВНОСТИ И ПОСТИГНУВАЊА ЗА 2020 ГОДИНА

Во 2020 година, НФФ продолжи со фокусирани и прилично интензивни активности во подобрувањето на руралните средини и развојот на земјоделството, засновано врз пристапот за...

„Купувајте домашни земјоделски производи“ во Кочани и Неготино

Кампањата „Купувајте домашни земјоделски производи“, дел од локалните продавници за овошје и зеленчук во Кочани и Неготино. На ваков начин може да го поддржиме...

Подржана сточарска фарма во Ерџелија од проектот „From Disability to FoodAbility”

Иван Нацевски е 26 годишен, млад земјоделец и лице со попреченост ( низок раст и отежнато движење) . Иван е носител на земјоделското стопанство...

Одржана седница на УО на НФФ

Разгледување на состојбите во земјоделството и дефинирање на нови стратегии за понатамошно дејствување беа дел од точките на дневен ред на состанокот на Управен...

ЗУМ презентација на “Анализата на информации за финансиски производи достапни за малите фармери во руралните средини” и “Анализата за нарушените и прекинати пазарни врски...

Националната федерација на фармери организира Zoom средба на која беа промовирани “Анализата на информации за финансиски производи достапни за малите фармери во руралните...

НФФ преку проектот „Обезбеденост со храна и економско зајакнување на најранливите категории во Република Северна Македонија 2020“ додели поддршка за производство на храна на...

Оваа година големи проблеми и предизвици во пчеларството направија климатските промени. Токму во овој сектор е потребна едукација, но и внесување на нови технологии...

Преку проектот „From Disability to FoodAbility”реновирани две сточарски фарми

Реновирани две сточарски фарми кои се дел од егзистенцијата на две семејства кои имаат лица со попречености и живеат во рурални средини. Една од...

НФФ преку проектот „Обезбеденост со храна и економско зајакнување на најранливите категории во Република Северна Македонија 2020“ додели поддршка за производство на храна на...

Ниската откупна цена на грозјето навистина е голем проблем за лозарите оваа година. Од една страна откупот се одвиваше во отежнати услови, многу ниска...

НФФ преку проектот „Обезбеденост со храна и економско зајакнување на најранливите категории во Република Северна Македонија 2020“ додели поддршка за производство на храна на...

Економските форми на здружување се основа за справување со проблемите и предизвицте во делот на продажбата и пласманот. Земјоделската задруга Агро Богданци, членка во...

Триесет дена кампања „Купувајте домашни земјоделски производи“

Во насока да се укаже дека не смее да пропаѓа домашното производство и дека е навистина потребна поддршка за негов опстанок и во овие...

Конкурентни и профитабилни земјоделски стопанства за одржлив развој

Автор: Билјана Петровска – Митревска, проект менаџер во Националната федерација на фармери Иако нашата земја важи за земјоделска држава со многу вкусна храна, традиционални земјоделски...

Маргинализираните групи од руралните средини тешко се справуваат со последиците од пандемијата

Националната федерација на фармери организира Zoom средба на која беше промовирана Анализа на потребите, предизвиците и ризиците на маргинализираните групи во руралните средини погодени...

НФФ преку проектот „Обезбеденост со храна и економско зајакнување на најранливите категории во Република Северна Македонија 2020“ додели поддршка за производство на храна на...

Намалување на сезонската работна сила за време на извршување на интензивните агротехнички мерки, а најмногу во периодот на бербата на јаболката е една од...

НФФ преку проектот „Обезбеденост со храна и економско зајакнување на најранливите категории во Република Северна Македонија 2020“ додели поддршка за производство на храна...

Намалената посета на поречкиот регион, неможноста да се продаваат земјоделските производи на пазарите поради ограничениот превоз и лошата инфраструктура, се предизвиците кои се повеќе...

НФФ преку проектот „Обезбеденост со храна и економско зајакнување на најранливите категории во Република Северна Македонија 2020“ додели поддршка за производство на храна...

Ковид пандемијата само ги истакна проблемите и предизвиците во земјоделството. Едни од предизвиците се недостаток на сезонска работна сила и зголемување на цените на...

НФФ учесник на Националната конвенција на ЕУ за РСМ

Во тек е втората сесија од вториот циклус на работната група 1 на тема: “Пазарот на земјоделски производи во услови на Ковид 19 пандемијата”....

Арјанит Хоџа, министер за земјоделство, шумарство и водостопанство „Ја поздравувам кампањата на Националната федерација на фармери „Купувајте домашни земјоделски производи““

Невладиниот сектор е моќен двигател на промените во општеството. Ја поздравувам кампањата на Националната федерација на фармери „Купувајте домашни земјоделски производи“ со која се...

Поставени пластеници кај семејства кои имаат лица со попречености во селата Чашка, Чалошево, Дурфулија.

Денеска во Чашка беше извршено примопредавање на пластениците на Славица Димова, една од 30 корисници во проектот " From Disability to FoodAbility". Градоначалникот на...

Поставени пластеници кај семејства кои имаат лица со попречености во Кочанскиот регион

Денес посетени семејствата кои имаат лица со попречености од кочанските села Соколарци, Спанчево, Зрновци и Кнежје и кои добија пластеници преку проектот From Disability...

Поставени пластеници кај семејства кои имаат лица со попречености во Струмичкиот регион и во М. Брод

“Во пластениците ќе произведуваме зеленчук и покрај за домашна употреба имаме желба нешто и да почнеме да продаваме. За првпат во селото луѓето доаѓаат...

Поставени пластеници кај семејства кои имаат лица со попречености во Скопскиот, Гостиварскиот и Тетовскиот регион

Наша активност на која што посебно како организација сме горди во нејзина имплементација и што се реализира во ова кризно време на корона пандемија...

КУПУВАЈТЕ ДОМАШНИ ЗЕМЈОДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИ

Нашите бои, нашите вкусови, нашето богатство. Ова е што ние имаме, што можеме да понудиме и по што сме препознаени. Нашите , квалитетни земјоделски...

КУПУВАЈТЕ ДОМАШНИ ЗЕМЈОДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИ

Флаери и постери веќе се поставуваат во голем број на супермаркети низ државата и пазарите. Денеска започнавме со соработката со Тинекс, а продолжуваме со...

Купувајте домашни земјоделски производи

Во насока да се укаже дека не смее да пропаѓа домашното производство и дека е навистина потребна поддршка за негов опстанок и во овие...

Студиски кружок за нови технологии за комуникација за лицата со оштетен вид во руралните средини

Одржан е прв состанок на студиски кружок во рамки на проектот за социо-економско зајакнување на лица со попреченост од руралните средини From Disability to...

Меѓународен ден на жената од руралната средина

Денес беше организирана Zoom средба по повод 15 октомври - Меѓународниот ден на жената од руралната средина,  ден кој традиционално се прославува со свечен...

ЈАВЕН ПОВИК бр. 09/2020 ЗА ПРИБИРАЊЕ НА ПОНУДИ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈА И ПРОШИРУВАЊЕ НА ЖИВОТИНСКА ФАРМА

Датум на објавување на повикот 30.09.2020 година ОПШТИ ИНФОРМАЦИИ Националната федерција на фармери (НФФ) е здружение за земјоделскиразвој кое ги застапува земјоделците од сите региони на...

From Disability to FoodAbility дел од конференцијата 100 години Филозофски факултет

На јубилејната конференција по повод 100 години од основањето на Филозофскиот факултет во Скопје со посебна панел сесија се презентирани активностите и досегашните резултати...

Благој Јовчевски, млад пчелар од Дихово: “Ако пчелите ти влезат во крвта тогаш 6 месеци работиш, а 12 имаш за егзистенциja

“Да се биде пчелар во Македонија е благодет. Имаме одлични услови за тоа, планини ливади”, раскажува 36-годишниот Благој Јовчевски, од село Дихово, Битола, кој...

НФФ: откупната цена на грозјето треба да изнесува 16 ден по кг за „смедеревка“ и 17 ден по кг за „вранец“

Откупот на грозјето започнува и повторно е неплански со голем број на манипулации кои се на штета на лозарите. Националната федерација на фармери преку...

Дарко Илиев, 26-годишен дипломиран агроном и лозар од неготинскoто село Долни Дисан

 Од кога памети за себе работи на неговите лозја, има 26 години и наскоро ќе биде магистер по лозарство на Универзитетот ,,Гоце Делчев ,,...

Зошто се значајни задругите и кооперативите за Македонија

Пишува: Проф.Др. Борис Анакиев          Досегашниот развој и светското искуство покажаа дека: ситните приватни земјоделски стопанства се економични само до извесен степен за сметка на...

Обраќање на претседателката Васка Мoјсовска на Генералното Собрание: НФФ неуморно работи за застапување на сите земјоделци

Почитувани фармери, почитувани делегати, почитувани гости дозволете ми да ви се заблагодарам за дененото ваше учество на првото Зум Годишно Собрание на НФФ. За...

Одржано годишното собрание на НФФ

Националната федерација на фармери преку ЗУМ конференција ја оддржа редовната седница на Годишното Собрание на организацијата , кое беше водено и модерирано успешно од...

Редовна седница на Годишно собрание на Национална федерација на фармери

Националната федерација на фармери на 8 август 2020 (сабота)ќе ја одржи Редовна  седница на Годишно Собрание, каде што ќе се разгледуваат и усвојуваат извештаите...

Деан Филоф, 43-годишен земјоделец од валандовско Јосифово „На земјоделецот треба да му се помогне кога навистина му треба“

„Уште од 4то одделение се занимавам со земјоделие и немам намера да го завршам ова, иако има моменти кога се разочарувам, но никогаш не...

Последни денови на инфо караванот, аплицирајте за Мерка 1 од ИПАРД Програмата

Според новиот протокол за заштитата од Ковид-19, денеска инфо караванот за информирање и едукација за ИПАРД 2014–2020 продолжува со своите активности за аплицирање и...

Обезбеденост со храна и економско зајакнување на најранливите заедници во Северна Македонија

Како одговор на последиците кои произлегуваат од пандемијата на корона вирусот, шведската организација за развој We Effect заедно со своите партнери од Северна Македонија,...

Ружа Стојмилова, од кочански Горни Подлог: Заедничката работа и упорноста се исплатуваaт

Цела уметност е правењето на домашни јуфки, вели 68-годишната Ружа Стојмилова , која е родена во Скопје, а се омажила во кочански Горни Подлог....

Stay Connected

21,382FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles