Како до поуспешно искористување на ИПАРД 2

Како до поуспешно искористување на ИПАРД 2

НФФ – ФЗНХ : Доделана благодарница за успешна соработка
Посета на земјоделски саем во Пловдив
Редовна  седница на Годишно Собрание на НФФ

Во свечената сала Борис Трајковски во Собранието на Република Македонија се одржа првата сесија на Работната група 1 (РГ1) – Земјоделство и рурален развој (Поглавје 11) на Националната Конвенција за ЕУ во Република Македонија НКЕУ-МК, на тема: „Како до поуспешно искористување на ИПАРД 2“. Сесијата ја отвори професор д-р Милева Ѓуровска претседателката на Европското Движење во Република Македонија и Национален координатор на НКЕУ-МК и Николче Бабовски директор на Агенцијата за финансиска подршка во земјоделството и руралниот развој. На темата зборуваа експертите на РГ 1, професор д-р Александра Мартиновска Стојческа од Факултетот за земјоделски науки и храна, Институт за Агро-економија од Скопје, Биљана Петровска Митревска од Федерацијата на фармери на РМ, како и експертот од Република Словачка, Роман Серенчез. Потоа следуваше дискусијата на учесниците, која ја модерираа Маја Лазареска од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Васко Хаџиевски од Здружението на агро-економисти на РМ, во својство на копретседавачи на РГ1 Од дискусијата произлегоа повеќе заклучоци и препораки, кои, откако ќе бидат сублимирани од страна на стручното тело на РГ1, ќе бидат доставени до надлежните институции.

Ова е втора сесија на работна група на НКЕУ-МК, по сесијата на РГ 3 – Правосудство и основни права, која беше одржана на 1 март годинава. Следат воведните сесии на останатите две работни групи на Конвенцијата, на РГ 4- Правда, слобода и безбедност, како и на РГ2- Социјална политика и вработување.

COMMENTS